Politika kolačića

Ovaj veb sajt koristi kolačiće kako bi pružio bolje iskustvo, dodatke za društvene mreže i za analizu saobraćaja. Saglasni ste sa korišćenjem kolačića ukoliko nastavite da koristite ovaj veb sajt. Pročitaj više o politici kolačića ovde
Potvrdi

Kako se osloboditi bespotrebnih aplikacija?

Huawei ForumHuawei Forum
unete izmene maj 28 Pitanja i odgovori

Jasno je ko dan da neće sve aplikacije koje dobijete uz novi telefon biti od koristi (za vas). Takođe postoje i gomila aplikacija koje vi u međuvremenu instalirate, kako bi ih probali, a onda posle nekog vremena shvatite da ih ne koristite uopšte. Brisanjem takvih aplikacija i fabrički instaliranih (one koje dobijate uz telefon) povećavate performanse telefona i oslobađate internu memoriju. U narednom tekstu ću vam objasniti kako da obrišete i onemogućite preinstalirane aplikacije i tzv. „bloatware“.

Šta je „Bloatware“?

Bloatware je termin za aplikaciju (program) u kojem je upakovano previše opcija i zato su spori i neefikasni. To je često neki komercijalni software koji je preinstaliran na uređaju od strane proizvođača, gde je, bio on koristan ili ne, u tendenciji da zauzima memoriju i resurse. Većina korisnika nikada ni ne koristi gomilu preinstaliranih aplikacija na svom novom telefonu, ali ih ne briše i radije ih ostavlja čime se troši procesorska snaga i memorija telefona čime se on usporava. Moj savet je da je najbolje obrisati ih ili u krajnjoj liniji ih onemogućiti („disable“) ukoliko je brisanje/deinstalacija nemoguća.

Kako uraditi „disable“ fabrički instaliranih aplikacija?

Mnoge aplikacije nastavljaju da troše resurse dok nisu u aktivnom stanju (dok ih ne pokrenete). Od Android 4.0 operativnog sistema, postoji opcija za onemogućavanje ovakvih aplikacija. Odaberite „Settings“ zatim „Apps & notifications“ pa „Apps“ (prati slike u galeriji ispod).

Kada tapnete na većinu aplikacija ovde imaćete opciju „uninstall“. To se uglavnom odnosi na aplikacije koje ste sami skinuli i instalirali u svom telefonu. Ali takođe i aplikacije koje su došle preinstalirane sa telefonom na ovaj način se mogu obrisati. Uglavnom one će se vratiti na početna setovanja i ostati prisutna (pritiskom na „uninstall“ dobićete opciju da obrišete sve update-ove koje je aplikacija „povukla“ i time osloboditi dosta memorije).

VAŽNO: Neke aplikacije ne mogu da se obrišu – kao npr. „Settings“ ili „Gallery“ jer su one neophodne za pravilno funkcionisanje operativnog sistema telefona. Imajte na umu da ako npr. koristite „third-party“ aplikacije – za mejl npr. može se desiti da default („glavna“) aplikacija za mejl jednostavno nestane. U slučaju „disable“-ovanja aplikacije Android OS će vas uvek upozoriti da možda neki programi neće raditi kako treba. Ako se predomislite možete se vratiti u listu aplikacija i obrnuti proces („Enable“-ovati je tj. omogućiti je).

Kako da obrišete više aplikacija odjednom

Kako sam do sad detaljno objasnio kako da obrišete ili disable-ujete aplikacije tako će verovatno i mnogi od vas krenuti u taj proces. Nekad on može da potraje jer, naravno, već ste instalirali dosta aplikacija, a i onih preinstaliranih ima više od „nekoliko“. Da ne bi ste tapkali po ekranu odvojeno za svaku aplikaciju u pomoć priskače jedna mala, a besplatna aplikacja koju i sam koristim – ES File Explorer: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.estrongs.android.pop

Odmah na uvodnom ekranu ćete moći da vidite pregled vašeg telefona i podataka razvrstanih u kategorije (Music, Movies, APP, Images...), a takođe imate i sekciju Cleaner preko koje možete da obrišete „repove“ tj. keš fajlove koji se nakupljaju u vašem telefonu prilikom korišćenja. Odaberete sekciju APP i odatle možete tapkanjem po aplikacijama selektovati više njih koje želite da obrišete/disable-ujete. Pritiskom na uninstall ikonicu ćete ih obrisati sve odjednom. Naravno za svaku ćete morati da potvrdite (na „OK“) da prihvatate brisanje, ali svakako mnogo brže ćete na ovaj način srediti koje aplikacije želite na vašem telefonu a koje ne. A i preglednije je (pogledajte galeriju ispod):

Takođe, aplikacije možete razvrstati, kao sistemske, korisničke itd. pa će vam biti svakako lakše da vidite koje aplikacije su bezbednije za „odstrel“ :wink: Imajte u vidu da postoje i druge slične aplikacije kao ES File Explorer – naravno ja je koristim dugo i vidim da je pobrala mnoge dobre kritike od korisnika, a ukoliko vi imate neku drugu slobodno napišite!

Ukoliko vam se tekst dopao ili vam pomogao kliknite na like ili ga share-ujte!

Svaki vaš dodatni komentar je dobrodošao!

Ugodan dan vam želi Marko i tim Huawei Foruma!

P.S. Svi screenshot-ovi u tekstu su napravljeni na telefonu Huawei Mate 10 Pro

Tagovano:
1