Politika kolačića

Ovaj veb sajt koristi kolačiće kako bi pružio bolje iskustvo, dodatke za društvene mreže i za analizu saobraćaja. Saglasni ste sa korišćenjem kolačića ukoliko nastavite da koristite ovaj veb sajt. Pročitaj više o politici kolačića ovde
Potvrdi

Slika umesto 1.000 reči

Huawei ForumHuawei Forum
unete izmene oktobar 2018. Novosti

Takmičenje HUAWEI NEXT IMAGE za područje Centralne i Istočne Evrope i nordijskih zemalja se završilo, pobednička slika oduševila je žiri.

Ljubitelji fotografije iz 20 zemalja imali su priliku da pošalju svoje radove i učestvuju u trci za Grand Prix nagradu. Ali cilj je bio i više od toga. Hteli smo da vidimo svet kroz oči ljudi iz raznih zemalja. Takođe smo hteli da proverimo da li je fotografisanje mobilnim telefonom prisutno svakodnevno u njihovim životima. U periodu od 9. jula do 27. avgusta dodeljeno je 956.326 glasova, a glasalo se za 67.610 fotografija.

Velike nagrade za pobednika

Takmičenje je pobednicima donelo dragocene nagrade. Osim one novčane, pobednik će dobiti i priliku da objavi svoje fotografije u prestižnom časopisu National Geographic. To predstavlja veliko priznanje za bilo kog profesionalca ili amatera. Naravno, tu je i najvažnija nagrada: priznanje i pohvale ostalih ljudi. Žiri je odabrao pobednika glavne nagrade - Rekapavo iz Mađarske i fotografiju pod nazivom Art & Leukemia - među brojnim kandidatima i dodelio nagradu od 10.000 evra, MateBook X i putovanje u Italiju pod nazivom Italy Photographic Expedition koje sponzoriše i organizuje National Geographic. Pobednik će dobiti i prostor u časopisu National Geographic za objavljivanje svoje fotografije koju je žiri odabrao među fotografijama sa najvećim brojem glasova publike.

Sastav žirija

Next Image nagrade za područje Centralne i Istočne Evrope i nordijskih zemalja fokusiraju se na jednu specifičnu granu fotografije - fotografisanje mobilnim uređajem. Moderni pametni telefoni poseduju kamere koje mogu da se takmiče sa tradicionalnim fotoaparatima. Običnom korisniku teško je da primeti razliku između fotografija uslikanih telefonom i fotoaparatom. Napredak je nesumnjiv, što dokazuje i sastav žirija - čak i profesionalni fotografi, koji su prošli tradicionalnu fotografsku obuku, slažu se s tim. Fotografisanje mobilnim uređajem svima pruža priliku da zabeleže najbolje momente. One neverovatne sekunde koje mogu da se pretvore u umetničko delo. Zbog činjenice da skoro svi u ruci ili džepu imaju pametni telefon sa kamerom, u mogućnosti su da ovekoveče magiju svakodnevice. Svi ti faktori odluku žirija učinili su još težom. Pri biranju pobedničkih fotografija, žiri je razmatrao tri glavne stavke. Prva je bila umetnička vrednost određene fotografije. Druga - kvalitet, a treća - element jedinstvenosti.

Žiri je bio sastavljen od šest uglednih osoba sa različitom umetničkom pozadinom. Dominic Bracco, zvanični National Geographic fotograf, Alex Lambrechts, Leica fotograf, Tomasz Lazar, dobitnik nagrade World Press Photo, Bobby Anwar, poznati danski fotograf i Gal Gadot, čuvena glumica i ambasador Huawei P serije telefona. Grupu je upotpunio Yanmin Wang, predsednik Huawei Consumer Business Group Huawei CEE&Nordic, koji je o takmičenju rekao: „Želimo da svim ljubiteljima fotografije omogućimo da uslikaju najbolje fotografije našim pametnim telefonima. Hiljade prijava koje su pristigle za Next Image ohrabruju nas da nastavimo da istražujemo mogućnosti za novu generaciju vizuelne kulture zajedno sa korisnicima mobilnih telefona širom sveta.“

Kategorije i pobednici

Posebne kategorije i autori najboljih fotografija u svakoj:

  1. FACES - eksperimentisanje sa identitetom i snagom portreta; Costin.mocanu, Rumunija, The rainy day

  2. GOOD NIGHT - beleženje momenata pri slabijem osvetljenju; Wes. MW, Poljska, Caught in a beam of light

  3. HELLO, LIFE! - deljenje emocija ili inspiracije iz svakodnevnog života; Costin.mocanu, Rumunija, Solo

  4. CHECK-IN - otkrivanje novih mesta i doživljaji na tim lokacijama; Emiliobgr, Bugarska, Sir Archibald

  5. NATURE - flora, fauna i pejzaži u svom prirodnom stanju; Viktor, Ukrajina, Nature

  6. STORY BOARD - pripovedanje u devet slika, niz fotografija koje čine smislenu i zanimljivu priču; Zdenekdvorak, Češka Republika, Moments from the life of my daughter

Nagrade i priznanja

Dobitnik Grand Prix nagrade, odnosno, fotograf koji je uslikao najbolju fotografiju prema izboru žirija dobio je MateBook X, priliku da objavi svoju fotografiju u časopisu National Geographic i 10.000 evra. Pored toga, imaće priliku i da učestvuje u National Geographic ekspediciji. Pobednici svake kategorije dobili su po 2.000 evra i MateBook X. Ali, nije samo najbolja fotografija dobila vredne nagrade. Drugoplasirani i trećeplasirani u svakoj kategoriji dobili su telefone Huawei P20 Pro i Huawei P20, tim redom. Ne smemo zaboraviti dobitnike nagrade publike (dodeljene u svakoj kategoriji) - nagrade za autora fotografije sa najvećim brojem glasova publike. Oni su takođe dobili Huawei P20. Broj izvanrednih fotografija bio je ogroman i još mnogo njih zaslužilo je nagrade, ali samo su neke od njih mogle biti pobedničke. Zahvaljujući napretku moderne tehnologije, ovo je izvodljivo sa, na primer, telefonom Huawei P20 Pro, trenutnim liderom na DxO listi najboljih pametnih telefona za fotografisanje. Njena trostruka kamera sa opcijom za prepoznavanje lica, sjajnim režimom rada za noćno slikanje i asistencijom veštačke inteligencije omogućava korisnicima da uslikaju fotografije poput pobednika Next Image takmičenja, ili profesionalca.

Huawei za Srbiju ima posebno iznenađenje!

Osim nagrada dodeljenih od strane Next Image Awards žirija iz regiona, članovi žirija iz Srbije odabrali su tri najbolje fotografije kandidata sa našeg područja i odlučili da nekome od njih daju šansu da snove pretvore u javu a hobi u profesiju. Troje finalista će imati priliku da prođu trening sa fotografom Marijom Zdravković uz koju ce dodatno unaprediti tehniku i znanje, nakon čega će napraviti fotografije na zadatu temu, od kojih ce žiri sastavljen od odabranih predstavnika kompanije Huawei i predstavnika magazina Elle, odabrati najbolju.

Autor fotografije koja bude odabrana kao najbolja dobiće praksu u prestižnom magazinu Elle i Cosmopolitan uz mogućnost potencijalnog angažmana kao i stranicu u Elle magazinu koju će pobednik samostalno urediti.
Sa ponosom vam pretstavljamo troje izabranih kandidata, kao i njihove radove:

Petrovicka85

Jamall

Boneappletea

0