Politika kolačića

Ovaj veb sajt koristi kolačiće kako bi pružio bolje iskustvo, dodatke za društvene mreže i za analizu saobraćaja. Saglasni ste sa korišćenjem kolačića ukoliko nastavite da koristite ovaj veb sajt. Pročitaj više o politici kolačića ovde
Potvrdi

Da li ste probali novi Desktop mode?

Huawei ForumHuawei Forum
unete izmene maj 30 Pitanja i odgovori

Ukoliko posedujete neki od novih Huawei mobilnih telefona verovatno niste ni znali da vaš telefon možete da pretvorite u funkcionalan prenosni PC kompjuter! Kako? Veoma lako - preko EMUI Desktop moda kojim na lak i jednostavan način bežično povezujete vaš uređaj na veći displej (smart TV ili monitor) koji u sebi poseduju opciju "mirror screen" ili "mira cast projection"... Kako bih pojednostavio stvari, objasniću vam korak po korak.

Šta sve treba da imam

Dakle ukoliko vaš Huawei telefon nije stariji više od dve godine, spada u neku od Mate ili P serija najveća je verovatnoća da imate podršku za EMUI Desktop. To ćete lako proveriti tako što ćete otići u opcije (settings), zatim odaberete opciju device connectivity i tu odaberete stavku easy projection. Unutar nje aktivirate opciju Wireless projection. Nakon toga je veoma bitno da u blizini posedujete neki kompatibilni ekran sa opcijama screen mirroring-a (negde se zove mira screen npr.). Ista opcija mora da bude aktivirana i na smart TV-u i obično se nalazi u listi menjanja izvora signala (npr. HDMI1, HDMI2, Composite, ScreenMirror...). Ukoliko ste sve dobro odradili do sada, u Available devices će vam se naći model TV-a (ekran) na koji se povezujete. Odabirom ekrana verovatno ćete morati na istom da potvrdite (samo prvi put) dolazni signal i to je to!

Pogledaj galeriju ispod za slikovito objašnjenje korak po korak:

Šta ako nemate smart TV, tj. nemate dotičnu opciju? Rešenje postoji i nije skupo, naime na AliExpress-u možete naći veliki izbor TV dongle uređaja koji omogućavaju da i na starijim televizorima imate miracast, jedan koji bih vam preporučio je ovaj: https://www.aliexpress.com/item/JKING-G6-TV-Stick-2-4GHz-Video-WiFi-Display-Dongle-HD-Digital-HDMI-Media-Video-Streamer/33003131124.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dkYiW1Q Isporuka za Srbiju je besplatna, a cena i više nego popularna :smile:

Desktop ili phone mode?

Jednom kada je telefon povezan možete da odaberete opcije Desktop ili Phone mode. Desktop mode je nešto najsličnije PC iskustvu koje možete da dobijete mobilnim telefonom! Pred vama će se naći punokrvno desktop okruženje sa prečicama (ikonicama) nekih od najčešćih aplikacija poput Chrome-a, Files-a, Galerije, Email-a itd. Naravno, klikom u donji levi ugao (koji je neka vrsta "start"-a kao u Windows-u) dobijate spisak svih aplikacija koje imate u telefonu, a neke od njih su posebno optimizovane za rad na Desktop-u poput Gmail-a, Office-a, YouTube-a ili Chrome-a... U ovom modu kompletan ekran telefona postaje touchpad preko kojeg upravljate pointer-om na velikom ekranu, a gestovi zamenjuju klikove miša (npr. tapom sa dva prsta istovremeno emulira se desni klik, dva prsta kada zadržite na ekranu skrolujete web stranice itd.).

Takođe sa kompatibilnom Bluetooth tastaturom ili mišem koji su povezani na telefon možete još više poboljšati korisničko iskustvo i dobiti utisak da zaista radite na kompjuteru (i to sa bežičnim ekranom!). Ono što je sjajno u Desktop modu je da i dalje možete da koristite telefon, touchpad za "veliki ekran" je zapravo kao odvojena aplikacija u telefonu koja stoji aktivna u padajućem meniju, pa tel. možete i dalje koristiti sasvim normalno (npr. za pozive, poruke i sl.) Neverovatno je koliko je ovo moćna stvar, npr. za puštanje video snimaka ili fotografija iz telefona ukućanima. Takođe, ukoliko ste pretplaćeni na neki od servisa poput HBO Go ili Netflix-a, možete ih pokrenuti na velikom ekranu! Igre nisam još stigao da isprobam jer nisam uspeo da nabavim neki bluetooth kontroler, mada bi možda preko OTG kabla radilo sa klasičnim džojpedima, no to ću naknadno proveriti pa javljam - verujem da bi radilo 100%, pa eto i prenosne konzole. :wink:

Što se phone mode-a tiče, ukoliko njega odaberete dobijate bukvalno "iskopiran" ekran telefona na TV-u. Dakle ono što vidite na mobilnom videćete i na velikom ekranu, manje opterećuje telefon i više štedi bateriju nego Desktop mode, ali tu se sve prednosti završavaju. Eventualno za neke igre na telefonu ovo nije loše, jer vam u ovom modu ne treba dodatni kontroler tj. i dalje možete da koristite mobilni kao kontroler...

Zaključak

Ukoliko ste pratili Forum, pre izvesnog vremena sam opisivao PC mode na Huawei mobilnim uređajima: https://huaweiforum.rs/discussion/63/pc-mode-na-huawei-mobilnim-telefonima#latest. Za tako nešto vam je bio potreban dodatni uređaj (Mate Dock), kao i lista kompatibilnih uređaja koja nije bila tako velika. Jeste prednost to što je mogao da se poveže na bilo koji uređaj sa HDMI ulazom, ali mislim da je EMUI Desktop daleko bolje rešenje iz više razloga. Em što ne koristi kablove, ni dodatne uređaje, em što je lista podržanih uređaja daleko veća, a optmizacija rada sa velikim ekranom je urađena vrhunski! Nisam primetio nikakva "kašnjenja" niti artefakte prilikom korišćenja, kao ni anomalije u prenosu zvuka iako je sve išlo "bežično". Naravno i ovo zavisi od dosta faktora (kvalitet WiFi signala, blizina TV-a i mobilnog uređaja ruteru itd.). Svakako jedna odlična stvar koji mobilni telefon pretvara u konkurenta vašem kućnom računaru, ako ništa drugo ono u domenu multimedije, lakog surfa i pregleda/editovanja office dokumenata...

Da li ste vi isprobali EMUI Desktop okruženje do sada?

Ugodan dan želi vam
Marko i tim Huawei Foruma

P.S. Za potrebe testa korišćen telefon Huawei Mate 10 Pro i kompatibilni Smart TV

1

Komentari