Politika kolačića

Ovaj veb sajt koristi kolačiće kako bi pružio bolje iskustvo, dodatke za društvene mreže i za analizu saobraćaja. Saglasni ste sa korišćenjem kolačića ukoliko nastavite da koristite ovaj veb sajt. Pročitaj više o politici kolačića ovde
Potvrdi

P smart 2019 - Q&A

Huawei ForumHuawei Forum
Blog

Istina je da potrošače želimo što bolje da obavestimo o našim uređajima i tako im olakšamo njihovu odluku. Znanje je moć i što ga više imate, život je lakši. Uprkos tome, teško je obuhvatiti sva specifična pitanja za koja predviđamo da će vam se pojaviti u glavi. Zato ćemo ovoga puta nastupiti malo drugačije – pročešljali smo internet i potražili što različitija pitanja na koja nismo odgovorili tokom prvog susreta sa P smart 2019. Najbolje je da pređemo na stvar:

Kako raširiti sliku na YouTubu preko celog ekrana? Ovo pitanje možda nije tako specifično za P smart 2019, već može da se upotrebi za sve uređaje koji imaju tzv. FullWiew ekran odn. ekran koji je širi odn. viši od standardnog odnosa 16:9, u kome se još uvek snimaju videi. Ukratko, ako želiš da se slika videa raširi preko celog ekrana, kada gledaš video na YouTubu, moraš samo s palcem i kažiprstom da raširiš sliku - tačno tako kao da širiš odn. zumiraš fotografije u galeriji (pinch to zoom).

Da li P smart 2019 ima Performance Mode u podešavanjima? P smart 2019 u podešavanjima nema funkciju Performance Mode, koja iz procesora istisne još malo više kapaciteta na račun autonomije baterije. Ova funkcija je rezervisana za flagship uredjaje sa procesorom Kirin 980. Ali P smart 2019 ima tehnologiju GPUTurbo koja omogućava igricama (koje podržavaju tu tehnologiju), da iz grafičkog čipa istisnu nešto više i tako ponude bolje iskustvo igranja.

Da li je zadnja strana uređaja polikarbonatna ili staklena? P smart 2019 ima leđa napravljena od plastike ali ona stvarno izgledaju kao da su staklena. Uprkos tome, plastika ima neke prednosti nad staklom: prilikom pada je manje verovatnoće da se leđa razbiju i izazovu neku neprijatnost. Sa druge strane, staklo daje više premium osećaj, a ruku na srce ovde nema pravog odgovora šta je ispod crte bolje. Sve ima svoje prednosti i mane.

Mogu li da ga dobijem na testiranje? Teško je udovoljiti svim tim molbama, iako razumem draž koja se javlja u ljudima sa tim željama. I ja sam jednom sanjao da u ruke uzmem i istestiram što više telefona. Za početak, pametno je da prošetate do prodavnice i tamo ispipate uređaje koji su izloženi. Tako sam ja počeo. Zatim treba istrajati i ne predati se- počneš da pišeš blog, da kreiraš za YouTube i polako počinje da se otvara sve više vrata.

Da li je bolji od Huawei P20 Lite? P smart 2019 ima bolji procesor i bolji grafički čip. Osim toga ima veći ekran, bolju blendu na kameri, noviju verziju sistema Android i veću bateriju. Jedino kod radne memorije (RAM), P20 Lite će se pokazati malo bolje sa 4 GB u poređenju sa 3 GB u P smart 2019.

Da li ćete da organizujete neku nagradnu igru gde će pobednik dobiti ovaj telefon? Poslato u marketing. Please hold.

Da li telefon snima 120 sličica po sekundi u rezoluciji 720p? Nažalost, P smart 2019 nema mogućnosti snimanja usporenih snimaka.

Koji procesor ima P smart 2019? U P smart 2019 je ugrađen procesor Kirin 710. Radi se o procesoru od osam jezgara sa 4 Cortex A73 jezgrima (2,2 GHz) i 4 Cortex A53 štedljivim jezgrima (1,7 GHz).

Micro USB u 2019. godini? Po mom mišljenju je to možda jedan mali jedini minus koji ovaj telefon ima, ali ni izdaleka nije kritičke prirode i većini neće predstaviti ozbiljne prepreke pri kupovini.

Šta je sa kamerama? 13 MP + 2 MP izgleda nekako loša kombinacija. Ne, uopšte, 13 MP brine o pravljenju fotografija, dok mu 2MP pomaže kod hvatanja dubinskih podataka, što u praksi znači da P smart 2019 može da zamagli pozadinu fotografija za taj kremasti bokeh efekat. Još pre neku godinu, to je bila domena pametnih telefona najvišeg ranga. Danas je to na raspolaganju i u cenovno dostupnijim telefonima. Osim toga, kamera omogućava noćni mod i još gomilu drugih funkcija kao što je prepoznavanje scene uz pomoć veštačke inteligencije.

Nikada nisem razumeo zašto ljudi mrze plastično kućište. Slažem se i kao što sam pomenuo malo pre, plastično kućište ima i neke prednosti nad staklenim. Sa druge strane, ima i stakleno kućište prednosti nad plastičnim. Jing-jang.

Izabraću ga jer je dobar telefon. I moje ruke su male. OK, opet nije toliko pitanje koliko je komentar. Ali ipak – slažem se da se radi o dobrom telefonu (pre svega zbog cene), ali zanimljivo mi je kako smo za nekoliko godina prešli sa telefona koji su fizički bili veliki kao P smart 2019 i imali su samo malo više od 5 inča dijagonale na ekranu, na telefon koji danas imaju u istom kućištu značajno veći ekran. Opet je to osobina koju smo ranije viđali samo kod flagship uređaja, a sada uživamo u ekranima od ivice do ivice na cenovo povoljnim telefonima.

Koliko košta? Večno pitanje koje nema jednolični odgovor. S obzirom na to da ovaj blog čitaju, kako u Sloveniji, tako i u Hrvatskoj i Srbiji, nemoguće je odgovoriti. Dodajmo još i promenljivost slobodnog tržišta i subvencioniranih uređaja srednjeg cenovnog razreda (ili gornji deo nižeg cenovnog razreda – zavisi kako gledaš) i to je najprecizniji odgovor koji mogu da dam. Za sve ostalo potrebno je malo surfovati internet prodavnice i ponudu operatera.

Prva stvar koju sam primetio su debele ivice oko ekrana. Emmm... Ne znam kako bih ovo objasnio a da ne pomenem što sam već napisao: manje od pre godinu dana, videli smo prve flasgship uređaje koji su imali ekran preko cele prednje strane – bez velikog čela i brade (prazni prostor iznad i ispod ekrana), a danas se već žalimo da telefon, koji ima ekran od ivice do ivice, ima velike ivice. Napredak je super stvar i brzo se naviknemo na luksuz, zar ne? :)

Da li ovaj telefon omogućava PC Mode? PC Mode znači da telefon priključite na ekran gde nam se prikaže sličan interfejs kao na kompjuterima (ili lap-topovima). Kao da gledamo Windows. Nažalost, P smart 2019 to ne podržava. Trenutno su jedini modeli koji to omogućavaju P20, P20 Pro, Mate 10 Pro i Mate 20 Pro.

Gde nalaziš tako kul pozadine? Priznajem, pitanje nije bilo postavljeno direktno meni i ne tiče se neposredno telefona o kojem govorimo. Ipak, koristim svaku priliku da pomenem aplikaciju Backdrops, koja pruža predivne pozadine koje su uvek u visokoj rezoluciji i nikada ne izgledaju zamagljeno ili kockasto. Preporučujem.

Mislim da sem našao sledeći telefon za moje dete. Opet više komentar nego pitanje, ali ipak moram da zapišem da se više nego slažem. P smart 2019 je super za mlade – osim toga što je u trendu, omogućava i igranje naprednih 3D igrica kao što je PUBG. Veliki ekran omogućava uživanje u video sadržajima koji mladi tako vole da gledaju. Super izbor za najmlađe članove porodice.

OMG, želim P smart 2019! Primećujem da nedostaju pitanja – ali ja se slažem. Go for it! :)

Mogu li na njemu da igram Fortnite? Nažalost, u vreme pisanja ovog odgovora P smart 2019 nije zvanično podržan u igri Fortnite, ali će se to u budućnosti možda promeniti. Pratićemo internet stranu Fortnite za spisak podržanih uređaja. Podržana je igra PUBG koju sam testirao na P smart 2019 i moram da izvestim da stvar lepo izgleda.

Kupio sam ga. Kamera je zakon, pre svega night mode! Istina je. Kao što sam već pomenuo, P smart 2019 ima ugrađenu funkciju Night Mode odn. noćni mod fotografisanja, koji omogućava da i lošoj svetlosti napraviš upotrebljivu fotku.

Možeš li da skratiš ekran na odnos 3:4? Priznajem da možda ne razumem to pitanje jer inače ne vidim razloga da bi smanjio vidnu površinu. Ako se pitanje možda ticalo mogućnosti smanjivanja slike na ekranu da lakše dostigneš određene delove, koliko znam te funkcije ovde nema.

A šta je sa memorijom? 3 GB RAM mi izgleda malo. Nema problema, veruj mi. Telefon sam upotrebljavao i na njemu igrao i PUBG i nikad nisam primetio da bi 3 GB RAMa bilo premalo. Sve radi bez problema.

Bolje bi bilo da je u kutiji bila futrola umesto slušalica. Različita tržišta dobijaju različit sadržaj kutije i teško mogu da komentarišem šta ko dobija. Po mom mišljenju je bolje dobiti par slušalica koji su skuplji dodatak od futrole. Na tržištu je mnogo futrola i uvek se nađe osnovna futrola po stvarno povoljnoj ceni. Najjeftinije slušalice sa druge strane još uvek koštaju više od najjeftinije futrole. Ako bih morao da dokupim jednu od te dve stvari, više bih voleo da sam u paketu dobio skuplju.

Kakva je autonomija baterije? Zvanični podaci navode do 10 sati surfovanja po internetu na 4G omrežju, do 18 sati neprekinutog emitovanja videa i do 96 sati neprekinutog emitovanja muzike. Sa 3.400 mAh naboja, koliko zadrži baterija, mislim da ne bi smelo biti problema sa autonomijom baterije.

Pretpostvaljam da nema ni NFC, ni 5 GHz veze za WiFi. Pogrešno pretpostavljaš. P smart 2019 ima i NFC, kao i podršku WiFi standardu AC, koji zahteva 5 GHz vezu. Zar nisam rekao da je kul telefon?

Ovaj telefon nema više fioku za aplikacije? Ima, ali ju je potrebno uključiti. To ćeš uraditi tako što ćeš otići u Podešavanja (Settings) -> Početni ekran i pozadina (Home screen and background) -> Stil domaćeg ekrana (Home screen style) i ovde izabereš Predal (App drawer). Sada su aplikacije lepo spakovane u njihovoj fioci.

Šta je Water Drop Notch? Radi se o izrezu na vrhu ekrana u kome se nalazi prednja kamera i podseća na viseću kapljicu vode - zato i ime Water Drop Notch (izrez u obliku kapljice vode).

Tako, to su bila sva pitanja koja smo našli na internetu. Neka od njih smo pokupili ispod naših video sadržaja na YouTubu i Facebooku, a neka na Huawei forumu. Ako imaš još neko pitanje, samo izvoli pitaj i stižemo u pomoć sa odgovorima :).

0